Selasa, 30 April 2013

Fakta tentang Kanan Kidal.

ASSALAMMUALAIKUM!
SELAMAT SEJAHTERA! :) 

Bismillahirrahmanirrahim.Alhamdulilah,kita jumpa lagi petang ni.Maaf atas kelewatan mengupdate entry.Haha,bukan apa tiada idea untuk Siti mengupdate.Kang mengarut,korg kata menyemak dkt TL blog korg kan?Eh jap2,Blog ada TL?Ha perkataan baru tu hihihi...

Okaylah,today Siti nk cerita mengenai fakta pengguna tangan kiri.Okay ada pengguna tangan kiri dekat? Jom ramai2 hands up or angkat tangan ramai2 ..*Saya! Saya! Pengguna tangan kiri yg tegar!(sambil joget2)* Dah lah Siti,jangan over boleh tak??Org nk baca blog,bukan nk dgr kau gedik dkt sni..Okay2 maafkan saya penunggu blog whuahuaa..



Okay let's start about our facts:-

  • Pengguna tangan kiri juga dikenali sebagai kidal,lefties and southpows.
  • statistik individu yg menggunakan tgn kiri ialah sebanyak 15% drpd keseluruhan manusia di dunia ni.(special ni,tp sbb statistik ni lah majoriti peralatan untuk pengguna tgn kanan)
  • Puncanya disebabkan genetik or persekitaran ( tapi teori lainnya disebabkan tekanan hormon testoran yang tinggi ketika bayi didalam kandungan.)
  •  Seorang yang menggunakan tangan kiri dikatakan mampu berfikir dengan lebih cepat jika dibandingkan dengan orang yang menggunakan tangan kanan. *Wallahualam
  • Hasil daripada kajian yang telah dilakukan oleh Dr Alan Searleman St. Lawrence juga mendapati bahawa tahap IQ orang yang menggunakan tangan kiri adalah lebih tinggi.
  • Selain itu, orang yang menggunakan tangan kanan juga mudah untuk menggunakan pelbagai peralatan berbanding tangan kiri.
  • Kita yg guna tangan kidal ni,ada hari tangan kidal iaitu 13 ogos.
  • Orang yang bertangan kiri, adalah lebih mudah melihat apabila dalam air berbanding yang tangan kanan.
  • Dan katanya pengguna tangan kiri ni menggunakan otak kiri untuk berfikri..Betul ker? hm.
Jadi,walaupun ada sesetengah tk suka or anggap pengguna tangan kiri ni "cacat",tetapi kita patut bersyukur at least kita dpt menulis dan bercakap.Memang kadang-kadang terasa sbb org lain tangan kanan,tetapi Siti patut bangga,sbb tak ramai yg boleh tulis menggunakan tangan kiri.Jadi tersenyumlah.Peace yoooooo ^_^v

2 Orang Berjaya mengetahui kisah DukaKu:

||aLeaSaRa|| berkata...

hye sis!anak kembar lelaki kak lea tgn kidal...tulisan dia mmg canitk tp comel bebenor.puas suruh dia tulis beso2.

smpi la ni kelemaan dia...tak reti gunakan gunting...kelakar time dia makan gunakan garfu & pisau...

erkkk rsnya tgn kidal gunakan otak kanan,kan.genetik yup betul sbb anak akk ikut mak mertua ^^

siti berkata...

@||aLeaSaRa||hahahah ha betul betul2 mmggunakan otak kanan pun sbnrnyer,ada kesilapan skit.Tpi tulisan Siti besar2,bak kata cikgu siti sedap kalau nk baca krangan hahaah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2013 Reserved to Siti

Edited by Cik Amal