Ahad, 28 Julai 2013

Pray for Him (Fitri Idham)

ASSALAMMUALAIKUM!
SELAMAT SEJAHTERA!! :)

Bismillahirrahmanirrahim.Alhamdulilah kita jumpa lagi untuk entry kedua pada hari ini.Siti nak berkongsi kisah sedih dengan kalian.Sebelum  itu kita kena ingat 5 perkara sebelum 5perkara iaitu :-
Dari Ibnu ‘Abbas, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,


اِغْتَنِمْ خَمْسًا قَبْلَ خَمْسٍ : شَبَابَكَ قَبْلَ هَرَمِكَ وَ صِحَّتَكَ قَبْلَ سَقَمِكَ وَ غِنَاكَ قَبْلَ فَقْرِكَ وَ فَرَاغَكَ قَبْلَ شَغْلِكَ وَ حَيَاتَكَ قَبْلَ مَوْتِكَ



“Manfaatkan lima perkara sebelum lima perkara :



Waktu mudamu sebelum datang waktu tuamu,

Waktu sehatmu sebelum datang waktu sakitmu,

Masa kayamu sebelum datang masa kefakiranmu,

Masa luangmu sebelum datang masa sibukmu,

Hidupmu sebelum datang kematianmu.”


(HR. Al Hakim dalam Al Mustadroknya, dikatakan oleh Adz Dzahabiy dalam At Talkhish berdasarkan syarat Bukhari-Muslim. Hadits ini dikatakan shohih oleh Syaikh Al Albani dalam Al Jami’ Ash Shogir)


Mesti pelik kan kenapa tiba-tiba Siti cakap mengenai ini?Okay hari tu Siti dapat berita sedih daripada hanis iaitu bff Siti.Dia cerita mengenai kawan dia iaitu sahabat Siti juga,cuma tak pernah bertegur sapa pun.Sahabat kami yang bernama Fitri Idham ini telah terlibat dengan kemalangan pada 26/7/2013 (kalau tak silap).Beliau dilanggar 
lari.



Sekarang beliau tengah bertarung nyawa dekat hospital Penang.27/7/2013 hari itu dia terpaksa dibedah pada otaknya untuk buang darah beku.Now,sekali lagi dengar cerita beliau akan dibedah.Jujur Siti tak pernah bertegur sapa dengan dia,tapi Siti terhutang budi dengan dia sebab dia selalu teman hanis.Ambil hanis dari sekolah,terawih dengan hanis and kira dia lindungi sahabat Siti daripada bahaya.



Mereka cuma sahabat baik.Tiada hubungan percintaan.Seriously,Siti kesian dengan Masyitah (gf fitri),sampai sekarang dia setia menanti untuk fitri untuk sedar daripada koma.Boleh bayangkan bagaimana perasaan bila bf kita berada dalam kesakitan dan kita berada jauh daripada dia?? (menangis taip part ni).


Masing-masing(hanis & masyitah) cuba tenangkan diri mereka.Tapi kita faham hanya Allah sahaja yang tahu perasaan mereka.Siti tak minta banyak,Siti cuma minta korang doakan kesihatan fitri.Tak lebih dan tak kurang.Orang yang dia sayang serta yang sayang dia masih perlukan dia.Okay Siti dah printscreen tweet mereka (hanis & masyitah) untuk kita semua selami perasaan mereka.

Klik untuk lebih jelas




  Muhammad Fitri Idham,please bertahan untuk orang yang sayang dan perlukan awak lagi.Betul,ajal dan maut itu ditangan Allah,tetapi awak kena bertahan sedaya yang awak boleh.Masyitah sangat rindukan awak.Hanis rindukan kawan dia yang sentiasa teman.Family awak rindukan awak.Makanya awak kena bertahan.Mereka semua ingin sekali beraya bersama awak.Please sedar.I know you can do it.Even kita tak pernah kenal,tapi saya tetap akan doakan awak atas nama sahabat.Hanis cakap awak nak bagi hadiah dekat Masyitah sempena birthday diakan?So awak kena sedar untuk bagi hadiah tu pada dia...Please bertahan :')


P/s:Sama-sama kita doakan kesihatan beliau.Sama-sama kita doakan semoga Allah permudahkan urusan dia dalam menahan segala sakit ini.Tolong doakan dia.....Mana tahu doa kita sampai kepada dia....Doa kalian adalah bermakna kepada mereka yang hidup bersama Fitri......Semoga Allah melindunginya..Allahuma Aamiin...Buat Hanis dan Masyitah..stay strong syg...La tahzan innallaha ma'ana...Don't be sad...surely Allah with us :')

3 Orang Berjaya mengetahui kisah DukaKu:

Nur Athirah berkata...

Bersabarlah , setiap yang jadi pasti ada hikmahnya. Banyakkan berdoa kepada Allah.

Nazrie Abdul Karim berkata...

semoga saudara fitri dapat bertaha dan cepat sembuh,, duat masyitah , siti dan kawan kawanya diharap tabah menghadapi dugaan di bulan yang mulia ini

IFA Athirah berkata...

kite doa sama2 k spaya cpt sembuh :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2013 Reserved to Siti

Edited by Cik Amal